Duurzaamheid
is een populair en breed begrip:
Het gaat om alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven; het milieu, de ecologie en de toekomst. Iets waarvan we allemaal wel weten dat het belangrijk is, maar waar we vaak selectief mee bezig zijn.
De afgelopen periode heb ik me
wat betreft duurzaamheid vooral in de voedselproblematiek
verdiept. Het
triggert me...
Hoe zorgen we in de toekomst voor voldoende kwalitatief goed
voedsel om de bevolking gezond te houden? En aan de andere kant… Zijn we met z'n allen bereid
om fijne, maar onverantwoorde gewoontes op te geven?
Ik heb gemerkt dat het in
de praktijk vaak lastig is. Het helpt als je weet hoe het in elkaar steekt en praktische tips krijgt, vandaar deze blog met het waarom en hoe.
Waarom?
Duurzame voeding is niet alleen goed voor je eigen lijf, maar ook voor je leefomgeving.
Vlees vind ik bijvoorbeeld heerlijk om te eten, maar dat er door de wereldwijde consumptiepatronen veel druk is ontstaan op de voedselproductie, vind ik wel een nadeel. Dat er dieren voor nodig zijn heb ik ook nooit zo'n fijn idee gevonden. Hier ben ik in de eerste versie van mijn blog dieper op ingegaan, maar ik heb besloten het van de positieve kant te belichten:
Gelukkig vervult de Nederlandse agri (business) sector een voorbeeldfunctie in de wereld en laten we zien hoe we op beperkte schaal in dichtbevolkt gebied voldoende en verantwoord voedsel
kunnen produceren.
Mijn partner is
jager en van daaruit weet ik dat het lekker en vooral ook duurzaam is om een dier te eten dat in vrijheid
heeft geleefd en veel fysieke kilometers maakte en minder 'voedsel'kilometers in vrachtwagens heeft afgelegd. Local for local
dus.
Het is niet mijn suggestie om een complete vegetariër of veganist te zijn..., al kan ik wel waardering hebben voor mensen die op zo'n manier kunnen leven. Zelf zou ik dat best wel lastig vinden.
Mijn hele gezin is gek op voeding van dierlijke afkomst. Mijn kinderen drinken het liefst alleen maar
melk en ze eten graag eieren en vooral vlees en vis. Bij mijn jongste dochter krijg ik
er meer groente in als ik voor haar het vlees in petto houdt als een soort van
toetje. Wel maak ik hen bewust van het feit dat hun stukje vlees/vis een levend dier is geweest.
Ik zal
dierlijke voeding dus niet helemaal van ons menu schrappen, maar ik richt me wel steeds meer op een plantaardig en duurzaam eetpatroon. En dat is makkelijker dan ik dacht!
Hoe?
Het kan door kleinere porties
te nemen of 1 of meerdere dagen helemaal geen
vlees
te nemen.
Ook kan je letten op de kwaliteit
van het vlees
met behulp van het
Beter Leven- en EKO keurmerk en bij vis
op een ASC- of MSC-keurmerk.
Je kan vaker
kiezen voor peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten. Vleeswaren op brood kun je vervangen door groente, hummus, pindakaas/notenspread
of ander plantaardig broodbeleg.
Er worden bovendien heerlijke vleesvervangers
gemaakt, vind
ik. Het is dan ook uitstékend gelukt om mijn kinderen te foppen met een lekker vegaworstje, uh… niet dus… ("Mamma, wat isss dit? Deze bedoel ik nie-hiet…”)
Ik heb goede hoop dat ze het wel gaan leren waarderen. De aanhouder wint! ;-)
Als je niet of nauwelijks dierlijke voeding eet, let er dan op dat je wel
voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, zoals vitamine B12. Check je waarden en laat je goed adviseren. Een merkbaar tekort aan vitamine B12 ontstaat soms pas na jaren. Het gaat om allerlei gezondheidsklachten, zoals zenuwpijnen, geheugenverlies, depressie, haaruitval, oorsuizen, hartkloppingen
enz. Vitamine B12 komen alleen in dierlijke
producten voor, maar de supplementen worden met behulp van bacteriën gemaakt,
dus daar komt geen dier bij kijken.
Nog wat tips om duurzamer te eten:
- Beperk je porties
Als iedereen die te veel eet minder gaat eten, levert dit veel winst op
voor de volksgezondheid en het milieu. Het advies is simpel, de uitvoering vaak
wat lastiger... ;-) Eet niet meer dan je nodig hebt. Vermijd vooral ongezonde
producten die veel calorieën bevatten zoals gefrituurde snacks, chips, koekjes,
gebak, snoep en ijs. Neem fruit of ongezouten noten als tussendoortje. Kijk
eens op de website van het voedingscentrum wat je precies nodig hebt en gebruik
‘Mijn eetmeter’.
- Voorkom verspilling
Als je slim koopt, kookt en bewaart, hoef je minder voedsel weg te gooien.
Het eten is dan niet voor niets geproduceerd. Een boodschappenlijstje en een
weekmenu maken, helpt om slim inkopen te doen. Door voedsel op de juiste plek
te bewaren, blijft het langer goed. Producten met een verlopen ‘ten minste
houdbaar tot’ datum hoef je niet meteen weg te gooien. Kijk, ruik en proef een
beetje om de kwaliteit te beoordelen. De datum die staat bij ‘te gebruiken tot’
staat op zeer bederfelijke producten en is verstandig om niet te overschrijden.
- Drink minder suikerhoudende dranken
en alcohol
Frisdranken, vruchtensappen en alcohol hebben een hoge klimaatbelasting en
zijn bovendien niet goed voor je gezondheid. Drink daarom vooral water en thee
en koffie zonder suiker. Kraanwater is het minst belastend voor het milieu. Bij
koffie en thee kun je letten op de keurmerken Fairtrade (Max Havelaar), UTZ en
Rainforest Alliance.
- Eet meer volkoren
graanproducten, groente en fruit
Geef bij het samenstellen van je maaltijd de voorkeur aan plantaardige
producten. Het is ook nog eens heel lekker! Denk aan volkoren graanproducten,
groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, dagelijks een handje noten en
plantaardige oliën. De meeste plantaardige producten hebben een lage
klimaatbelasting.
Zelf drink ik ook het kookvocht van de groente, zonder zout, boter of wat
dan ook. Ook mijn dochter is het lekker gaan vinden. Heel gezond met al die
overgebleven vitamines en mineralen erin. Echt zonde om dat in het afvoerputje
te laten verdwijnen...
- Let bij groente en fruit op
herkomst en seizoen
Groente en fruit hebben een lage milieudruk. Als je seizoensproducten neemt
en let op de herkomst, ben je helemaal groen bezig. Kies voor groenten die het
hele jaar een lage milieudruk hebben. Denk aan broccoli, rode kool, prei, rode
biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij. Producten van buiten Europa die
met het vliegtuig komen, hebben een hogere klimaatimpact. Dat geldt ook voor
groenten uit verwarmde kassen.
- Gebruik de blender niet te vaak
Last but not least. De besparing van de elektriciteit zal het verschil niet maken, maar het blenden van groente en fruit neemt wel een belangrijke functie van je lichaam weg. Eet je groente en fruit het liefst zo puur mogelijk! Een lekker sapje lijkt een handige en snelle manier om je vitamines binnen te krijgen, maar juist dat kauwproces en die hele vezels zijn
goed voor je darmen en zorgen ervoor dat het juiste verteringshormoon aangemaakt wordt. De energie wordt langzamer aan je lichaam afgegeven en je houdt langer een verzadigd gevoel.
Kortom: Verdiep je in het voedsel dat je in je mond stopt. Creëer bewustzijn. Ook dat is een populaire kreet, maar het is wel wat nodig is.
Als
je weet waar je op moet letten bij je voeding en hoe het precies zit, is het
makkelijker om een gezond eetpatroon vol te houden en ervan te genieten!
Bij
mij werkt het in ieder geval wel zo…
Voor
meer info, vragen of opmerkingen, laat gerust wat van je horen.
Bronnen: Het Voedingscentrum en het boek 'Zin en onzin in de supermarkt' van Loethe Olthuis.