Blog Post

Duurzame voeding

  • door Annelien Prins
  • 30 mrt, 2018

Waarom en hoe ga je duurzamer eten? 

Duurzaamheid is een populair en breed begrip: 

Het gaat om alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven;  het milieu, de ecologie en de toekomst. Iets waarvan we allemaal wel weten dat het belangrijk is, maar waar we vaak selectief mee bezig zijn. 

De afgelopen periode heb ik me wat betreft duurzaamheid vooral in de voedselproblematiek verdiept. Het triggert me... 

Hoe zorgen we in de toekomst voor voldoende kwalitatief goed voedsel om de bevolking gezond te houden? En aan de andere kant… Zijn we met z'n allen bereid om fijne, maar onverantwoorde gewoontes op te geven? 

Ik heb gemerkt dat het in de praktijk vaak lastig is. Het helpt als je weet hoe het in elkaar steekt en praktische tips krijgt, vandaar deze blog met het waarom en hoe.


Waarom?

Duurzame voeding is niet alleen goed voor je eigen lijf, maar ook voor je leefomgeving.

Vlees vind ik bijvoorbeeld heerlijk om te eten, maar dat er door de wereldwijde consumptiepatronen veel druk is ontstaan op de voedselproductie, vind ik wel een nadeel. Dat er dieren voor nodig zijn heb ik ook nooit zo'n fijn idee gevonden. Hier ben ik in de eerste versie van mijn blog dieper op ingegaan, maar ik heb besloten het van de positieve kant te belichten: 

Gelukkig vervult de Nederlandse agri (business) sector een voorbeeldfunctie in de wereld en laten we zien hoe we op beperkte schaal in dichtbevolkt gebied voldoende en verantwoord voedsel kunnen produceren. 

Mijn partner is jager en van daaruit weet ik dat het lekker en vooral ook duurzaam is om een dier te eten dat in vrijheid heeft geleefd en veel fysieke kilometers maakte en minder 'voedsel'kilometers in vrachtwagens heeft afgelegd. Local for local dus.

Het is niet mijn suggestie om een complete vegetariër of veganist te zijn..., al kan ik wel waardering hebben voor mensen die op zo'n manier kunnen leven. Zelf zou ik dat best wel lastig vinden. 

Mijn hele gezin is gek op voeding van dierlijke afkomst. Mijn kinderen drinken het liefst alleen maar melk en ze eten graag eieren en vooral vlees en vis. Bij mijn jongste dochter krijg ik er meer groente in als ik voor haar het vlees in petto houdt als een soort van toetje. Wel maak ik hen bewust van het feit dat hun stukje vlees/vis een levend dier is geweest.

Ik zal dierlijke voeding dus niet helemaal van ons menu schrappen, maar ik richt me wel steeds meer op een plantaardig en duurzaam eetpatroon. En dat is makkelijker dan ik dacht!


Hoe?

Het kan door kleinere porties te nemen of 1 of meerdere dagen helemaal geen vlees te nemen. 

Ook kan je letten op de kwaliteit van het vlees met behulp van het Beter Leven- en EKO keurmerk en bij vis op een ASC- of MSC-keurmerk. 

Je kan vaker kiezen voor peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten.  Vleeswaren op brood kun je vervangen door groente, hummus, pindakaas/notenspread of ander plantaardig broodbeleg.

Er worden bovendien heerlijke vleesvervangers gemaakt, vind ik. Het is dan ook uitstékend gelukt om mijn kinderen te foppen met een lekker vegaworstje, uh… niet dus… ("Mamma, wat isss dit? Deze bedoel ik nie-hiet…”) Ik heb goede hoop dat ze het wel gaan leren waarderen. De aanhouder wint! ;-) 

Als je niet of nauwelijks dierlijke voeding eet, let er dan op dat je wel voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, zoals vitamine B12. Check je waarden en laat je goed adviseren. Een merkbaar tekort aan vitamine B12 ontstaat soms pas na jaren. Het gaat om allerlei gezondheidsklachten, zoals zenuwpijnen, geheugenverlies, depressie, haaruitval, oorsuizen, hartkloppingen enz.  Vitamine B12 komen alleen in dierlijke producten voor, maar de supplementen worden met behulp van bacteriën gemaakt, dus daar komt geen dier bij kijken.

 

Nog wat tips om duurzamer te eten:

 

- Beperk je porties

Als iedereen die te veel eet minder gaat eten, levert dit veel winst op voor de volksgezondheid en het milieu. Het advies is simpel, de uitvoering vaak wat lastiger... ;-) Eet niet meer dan je nodig hebt. Vermijd vooral ongezonde producten die veel calorieën bevatten zoals gefrituurde snacks, chips, koekjes, gebak, snoep en ijs. Neem fruit of ongezouten noten als tussendoortje. Kijk eens op de website van het voedingscentrum wat je precies nodig hebt en gebruik ‘Mijn eetmeter’.

- Voorkom verspilling

Als je slim koopt, kookt en bewaart, hoef je minder voedsel weg te gooien. Het eten is dan niet voor niets geproduceerd. Een boodschappenlijstje en een weekmenu maken, helpt om slim inkopen te doen. Door voedsel op de juiste plek te bewaren, blijft het langer goed. Producten met een verlopen ‘ten minste houdbaar tot’ datum hoef je niet meteen weg te gooien. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. De datum die staat bij ‘te gebruiken tot’ staat op zeer bederfelijke producten en is verstandig om niet te overschrijden.

- Drink minder suikerhoudende dranken en alcohol

Frisdranken, vruchtensappen en alcohol hebben een hoge klimaatbelasting en zijn bovendien niet goed voor je gezondheid. Drink daarom vooral water en thee en koffie zonder suiker. Kraanwater is het minst belastend voor het milieu. Bij koffie en thee kun je letten op de keurmerken Fairtrade (Max Havelaar), UTZ en Rainforest Alliance.

- Eet meer volkoren graanproducten, groente en fruit

Geef bij het samenstellen van je maaltijd de voorkeur aan plantaardige producten. Het is ook nog eens heel lekker! Denk aan volkoren graanproducten, groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, dagelijks een handje noten en plantaardige oliën. De meeste plantaardige producten hebben een lage klimaatbelasting.

Zelf drink ik ook het kookvocht van de groente, zonder zout, boter of wat dan ook. Ook mijn dochter is het lekker gaan vinden. Heel gezond met al die overgebleven vitamines en mineralen erin. Echt zonde om dat in het afvoerputje te laten verdwijnen...

- Let bij groente en fruit op herkomst en seizoen

Groente en fruit hebben een lage milieudruk. Als je seizoensproducten neemt en let op de herkomst, ben je helemaal groen bezig. Kies voor groenten die het hele jaar een lage milieudruk hebben. Denk aan broccoli, rode kool, prei, rode biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij. Producten van buiten Europa die met het vliegtuig komen, hebben een hogere klimaatimpact. Dat geldt ook voor groenten uit verwarmde kassen.

- Gebruik de blender niet te vaak

Last but not least. De besparing van de elektriciteit zal het verschil niet maken, maar het blenden van groente en fruit neemt wel een belangrijke functie van je lichaam weg. Eet je groente en fruit het liefst zo puur mogelijk! Een lekker sapje lijkt een handige en snelle manier om je vitamines binnen te krijgen, maar juist dat kauwproces en die hele vezels zijn goed voor je darmen en zorgen ervoor dat het juiste verteringshormoon aangemaakt wordt. De energie wordt langzamer aan je lichaam afgegeven en je houdt langer een verzadigd gevoel.

Kortom: Verdiep je in het voedsel dat je in je mond stopt. Creëer bewustzijn. Ook dat is een populaire kreet, maar het is wel wat nodig is.

Als je weet waar je op moet letten bij je voeding en hoe het precies zit, is het makkelijker om een gezond eetpatroon vol te houden en ervan te genieten!

Bij mij werkt het in ieder geval wel zo…

 

Voor meer info, vragen of opmerkingen, laat gerust wat van je horen.

 

Bronnen: Het Voedingscentrum en het boek 'Zin en onzin in de supermarkt' van Loethe Olthuis.



door Annelien Prins 28 mei 2018
Ik zag gisteren de documantaire bij VPRO Tegenlicht – Vleeskwekers. Een interessante ontwikkeling. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot ik het eerst kweekvlees worstje in mijn mond kan steken.
door Annelien Prins 21 mei 2018
De blender of (slow)juicer is voor veel mensen de favoriete keukenhulp en een handige manier om groente en fruit binnen te krijgen. Af en toe de blender gebruiken is prima, maar een sapje of smoothie heeft niet hetzelfde gezonde effect op je lichaam als het daadwerkelijk éten (kauwen) van groente en fruit.
door Annelien Prins 6 februari 2018
7 tips voor beeldschermgebruik bij kinderen
door Annelien Prins 31 december 2017
5 tips om je goede voornemens door te zetten
door 298dc216029ef5720e9a39c44b08214875cec80b 29 november 2017
We vergeten vaak dat wat we eten ook effect heeft op de hersenen en hoe we ons vervolgens voelen en gedragen.
door Annelien Prins 12 november 2017

Gisteren heb ik 'Lost in translation' na lange tijd nogmaals gezien. Ken je die film? Ik vind 'm prachtig! Om even bij stil te staan...

Een intelligente jonge vrouw en een wijze oudere man ontmoeten elkaar aan een bar in Tokyo. Die immense stad is sowieso al een prachtige setting voor zo'n film. Beiden begrijpen weinig van de onbekende wereld om hen heen, maar ook hun eigen leven is verwarrend. Ze ontwikkelen een intense vriendschap en de grens naar een romance is flinterdun, maar wordt niet overschreden. Ik hou daarvan. 

Het gaat om aantrekkingskracht, begrip en respect.

De scene die zich afspeelt op een bed, bezit een prachtige dialoog. Een klein fragment staat hieronder. Zij is onzeker over zichzelf. Hij luistert, geeft haar vertrouwen en het gevoel dat ze mag zijn zoals ze is. *Zucht...*

De film geeft me de inspiratie om gewoon weer blogs te gaan schrijven. Het spookte al een tijdje door mijn gedachte, maar ik had nog niet de moed om het daadwerkelijk te doen. Mijn laatste blog dateert alweer van februari 2012. Destijds realiseerde ik me het effect van internet niet zo. Ik plaatste mijn reisverhalen voor mijn collega’s, vrienden en familie. Bladie bladie bla... Kon je het op eigen tempo lezen, mocht je daar behoefte aan hebben. ;-)

In ruim 5 jaar tijd is er veel veranderd  (zoiets als '#timeflies') en is voor mij de perceptie van een blog veranderd. Ik heb genoeg ideeën en onderwerpen, maar ik denk meer na over wie en wat ik ermee wil bereiken. Klantenbinding zou mooi zijn, maar laat ik eerlijk zijn. Het is ook die doorsnee geldingsdrang, zoals we dat allemaal in bepaalde mate wel hebben. 

Ik vind het gewoon leuk om te doen, maar ook spannend.  Wie gaat het lezen, in een tijd dat er zoveel keuze is? Jij? Met mijn toekomstige blogs wil ik verrassen, informeren en inspireren, met een tikkeltje ironie. Ik wil me graag verbinden en iets toevoegen in positieve zin, al is het maar een klein beetje. 

En tja..., alle beetjes helpen!

Meer posts
Share by: