Schijf van vijf


Wat houdt de schijf van vijf in?
De nieuwe schijf van vijf (2016) is een handig hulpmiddel voor iedereen die gezond(er) wil eten. 
De adviezen zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding en is vertaald naar voedingsmiddelen.

De schijf van vijf werd in 1953 al geïntroduceerd en bevatte destijds de volgende groepen voedingsmiddelen:
  1. Groente, fruit en aardappelen
  2. Graan en graanproducten.
  3. Vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten
  4. Vetten
  5. Melk en melkproducten
De schijf van vijf werd in de loop der jaren niet meer toegepast.
Eind 2004 werd een nieuwe schijf gepresenteerd met de volgende groepen:
  1. Groente en fruit
  2. Brood, pasta, peulvruchten en aardappelen
  3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
  4. Vetten en olie
  5. Vocht
Daarnaast gaf deze schijf van vijf ook vijf regels of aanbevelingen:
  
    -  Eet gevarieerd
    -  Eet niet te veel & beweeg
    -  Gebruik minder verzadigd vet
    -  Eet veel groente, fruit en brood
    -  Ga veilig met voedsel om

In 2016 kwam een herziene schijf van vijf uit. 

Er wordt geadviseerd kleinere porties te eten en niet te veel suiker, zout en verzadigd vet.
De nadruk ligt op het minderen van (al dan niet bewerkt) vlees, meer noten, eieren en vegetarische producten. 
Tot slot is het belangrijk om vezelrijk te eten: Veel groenten, fruit en volkorenproducten.


Share by: