Blog Post

I can do it

  • door Annelien Prins
  • 31 dec, 2017

5 tips om je goede voornemens door te zetten

Kan jij je nog herinneren wat jouw goede voornemens van vorig jaar waren?

Heb je ze gehaald? Had je ze überhaupt wel?

Het kan van alles zijn:


  -   Meer aandacht en tijd besteden aan je geliefden

  -   Gezonder eten

  -   Complimenten geven in plaats van kritiek

  -   Meer sporten/bewegen  

  -   Een carrière switch maken

  -   Minder beeldschermen

  -   Meer lachen en vooral ook om jezelf

  -   Contact met oude vrienden herstellen

  -   Minder piekeren

  -   Meer ontspannen


De meeste gaan over de dingen die je meer of minder zou willen doen.

Het is natuurlijk goed en wijs om doelen te stellen die je meer balans in je leven zullen geven.

Toch schijnt aan het einde van het jaar slechts zo’n 10% van de goede voornemens daadwerkelijk doorgezet te zijn.

Hoe zorg je er nu voor dat je die kans op succes aanzienlijk kan vergroten?

Vijf tips:


1.     Beperk de doelen

Focus je het liefst op een paar kleine doelen of één groot doel. Afvallen, je baan opzeggen, stoppen met roken, het hoeft niet allemaal tegelijkertijd. Ook is het belangrijk om kleine stapjes te nemen. Het is behoorlijk pittig om ineens maar liefst 3x per week in de sportschool te zwoegen. Je kan ook meer bewegen door te beginnen met, heel simpel, de trap te nemen, een lange wandeling te maken bij mooi weer, te dansen in de woonkamer bij slecht weer. Je hoeft ook niet meteen van de één op de andere dag alle suiker en vet uit je leven te bannen. Bewust zijn van wat je eet is al heel belangrijk. Begin met het skippen van die koekjes bij de thee of eet één blokje pure chocolade in plaats van een hele reep melk chocolade. Neem kleinere porties en schrok het niet naar binnen, maar neem de tijd en geniet ervan.


2.     Maak het concreet

Hoe vager je voornemen, hoe lastiger het is om je eraan te houden. Schrijf je voornemens op en houdt bij hoe het gaat. Plan bijvoorbeeld iedere dag op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats een korte moment in (5, 10 of 15 minuten, wat voor jou haalbaar is) zonder afleiding in de buurt. Denk na over hoe de dag verlopen is. Pak vooral de positieve punten eruit. Wat is er goed gegaan? Heb je nog ergens om gelachen? Noteer dit en je creëer zo een motiverend overzicht.

 

3.    Heb geduld

Verwacht niet direct zichtbaar resultaat. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat een simpele gedraging (zoals sit-ups na de koffie) gemiddeld 66 dagen duurt voordat het een gewoonte wordt. Er zijn maar weinig voornemens die je al binnen een maand beter/gezonder/gelukkiger doen voelen. Als je dat wel voor ogen hebt, is de teleurstelling groot als dit niet zo blijkt te zijn. Hierdoor zul je sneller geneigd zijn je doel op te geven. Hou vol, dan zal je vroeg of laat resultaat krijgen.

 

4.     Doe het samen met iemand

Zoek een maatje die hetzelfde doel heeft als jij. Samen sta je sterker. Let wel op bij het publiekelijk maken van je voornemens, want als je omgeving jou laat weten hoe goed ze het vinden wat je van plan bent, dan kun je onbewust beloond wordt worden en heb je op dat moment een gevoel van succes. Hierna kan het gebeuren dat je niet genoeg motivatie meer hebt om het werkelijk uit te voeren of vol te houden. Om dit falen dan weer toe te moeten geven aan jezelf is niet leuk, laat staan aan de mensen om je heen. Aan de andere kant kan dit ook een extra stok achter de deur zijn om juist wél vol te houden. Je wilt niet graag gezichtsverlies leiden of mensen teleurstellen, maar juist je omgeving –in positieve zin- verbaasd doen staan. Het geeft je een fijn gevoel als jij, maar vooral ook je familie, vrienden en collega’s trots op je zullen zijn.

 

5.     Stel het niet uit

Doe het nu! De meeste voornemens lijken in eerste instantie niet zo leuk of makkelijk uit te voeren, waardoor je er tegenop gaat zien. Het gevaar is dan dat je het gaat uitstellen. En tja, van uitstel komt afstel. Wacht dan ook niet met het daadwerkelijk uitvoeren van je voornemens. Hoe sneller je begint (met iets kleins), des te groter de kans dat je het volhoudt. En misschien valt het wel enorm mee en baal je ervan dat je niet eerder begonnen bent... Koop zo snel mogelijk een berg groente, een leuke lunchtrommel en maak een lekkere salade om mee te nemen naar je werk.


Of.... neem nu direct contact met mij op als je naast deze tips nog wel wat extra ondersteuning kan gebruiken bij het vaststellen en bereiken van je doelen.

You can do it!

Fijne jaarwisseling allemaal!

 *Proost*


door Annelien Prins 28 mei, 2018
Ik zag gisteren de documantaire bij VPRO Tegenlicht – Vleeskwekers. Een interessante ontwikkeling. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot ik het eerst kweekvlees worstje in mijn mond kan steken.
door Annelien Prins 21 mei, 2018
De blender of (slow)juicer is voor veel mensen de favoriete keukenhulp en een handige manier om groente en fruit binnen te krijgen. Af en toe de blender gebruiken is prima, maar een sapje of smoothie heeft niet hetzelfde gezonde effect op je lichaam als het daadwerkelijk éten (kauwen) van groente en fruit.
door Annelien Prins 30 mrt, 2018
Waarom en hoe jíj voor een plantaardiger en duurzamer leefpatroon zou kunnen gaan, lees je in deze blog.
door Annelien Prins 06 feb, 2018
7 tips voor beeldschermgebruik bij kinderen
door Annelien Prins 29 nov, 2017
We vergeten vaak dat wat we eten ook effect heeft op de hersenen en hoe we ons vervolgens voelen en gedragen.
door Annelien Prins 12 nov, 2017

Gisteren heb ik 'Lost in translation' na lange tijd nogmaals gezien. Ken je die film? Ik vind 'm prachtig! Om even bij stil te staan...

Een intelligente jonge vrouw en een wijze oudere man ontmoeten elkaar aan een bar in Tokyo. Die immense stad is sowieso al een prachtige setting voor zo'n film. Beiden begrijpen weinig van de onbekende wereld om hen heen, maar ook hun eigen leven is verwarrend. Ze ontwikkelen een intense vriendschap en de grens naar een romance is flinterdun, maar wordt niet overschreden. Ik hou daarvan. 

Het gaat om aantrekkingskracht, begrip en respect.

De scene die zich afspeelt op een bed, bezit een prachtige dialoog. Een klein fragment staat hieronder. Zij is onzeker over zichzelf. Hij luistert, geeft haar vertrouwen en het gevoel dat ze mag zijn zoals ze is. *Zucht...*

De film geeft me de inspiratie om gewoon weer blogs te gaan schrijven. Het spookte al een tijdje door mijn gedachte, maar ik had nog niet de moed om het daadwerkelijk te doen. Mijn laatste blog dateert alweer van februari 2012. Destijds realiseerde ik me het effect van internet niet zo. Ik plaatste mijn reisverhalen voor mijn collega’s, vrienden en familie. Bladie bladie bla... Kon je het op eigen tempo lezen, mocht je daar behoefte aan hebben. ;-)

In ruim 5 jaar tijd is er veel veranderd  (zoiets als '#timeflies') en is voor mij de perceptie van een blog veranderd. Ik heb genoeg ideeën en onderwerpen, maar ik denk meer na over wie en wat ik ermee wil bereiken. Klantenbinding zou mooi zijn, maar laat ik eerlijk zijn. Het is ook die doorsnee geldingsdrang, zoals we dat allemaal in bepaalde mate wel hebben. 

Ik vind het gewoon leuk om te doen, maar ook spannend.  Wie gaat het lezen, in een tijd dat er zoveel keuze is? Jij? Met mijn toekomstige blogs wil ik verrassen, informeren en inspireren, met een tikkeltje ironie. Ik wil me graag verbinden en iets toevoegen in positieve zin, al is het maar een klein beetje. 

En tja..., alle beetjes helpen!

Meer posts
Share by: