Blog Post

Kweekvlees

  • door Annelien Prins
  • 28 mei, 2018

Het diervriendelijke en duurzame vlees van de toekomst.

Stel je voor: Op je bord ligt een chorizo worstje dat gemaakt is van dezelfde eend die op dat moment gezellig naast je loopt te waggelen en te kwaken terwijl jij er een hapje van neemt. Ja, lees dat nog maar een keer... Klinkt als iets onmogelijks, maar er zijn mensen die dit daadwerkelijk gedaan hebben! Hoe tof?

Op het gebied van voeding zijn er zeer veel interessante ontwikkelingen, waaronder het kweekvlees. Het gaat om het produceren van vlees, zonder dat je er levende dieren voor hoeft te doden. Vooral bij gemalen vleesproducten schijnt dit uitstekend te werken. In Amerika wordt het ook wel clean meat genoemd. What’s in a name?

Vorig jaar was ik op het symposium ‘Eet (je) slim’ al bijgepraat over de ontwikkelingen rondom dit duurzame vlees en hoorde ik dat het nog veel te kostbaar zou zijn om het op grote schaal te produceren.

Nu zag ik gisteren in het programma ‘Tegenlicht’ dat Nederland de primeur zou kunnen krijgen. Er kan op dit moment daadwerkelijk kweekvlees geproduceerd en verkocht worden. Van een paar diercellen kan je blijkbaar 10 ton vlees maken.

Dit baanbrekende plan wordt minstens 1,5 jaar vertraagd door de Europese wetgeving. Het is novel food, dat eerst door een commissie moet gaan. Een gemiste kans, denk ik. Nederland staat bekend om haar innovatie en als wij het niet doen, dan doen andere landen het wel. Het is diervriendelijk, duurzaam en bovendien lijkt het mij voor veehouders een prettigere manier van werken, minder massaal.

Het zou mooi zijn als we in de toekomst terug kunnen naar de oorspronkelijke boerderijen, waar er van diverse soorten dieren een beperkter aantal rondloopt. De cellen van die dieren kunnen worden gebruikt om vlees van te maken in zo’n kweekfab (bio reactor). Dat is nu nog een flinke investering, maar er zullen ongetwijfeld consumenten zijn die er wel wat meer voor willen betalen. In de loop van de tijd zal dit soort vlees juist goedkoper worden en ga je meer betalen voor vlees, waarvoor een dier gedood moet worden.

Het geslachte vlees wordt een luxe product. Er kan meer aandacht worden besteed aan het welzijn van het dier, goede leefomstandigheden met meer bewegingsvrijheid. Dat geeft het vlees een bepaalde smaak en structuur mee. Een vette lamsrack of malse biefstuk zal niet op die manier te kweken zijn. De vraag naar zulk oorspronkelijk vlees zal wel blijven bestaan. 

Kweekvlees en dierlijk vlees. Volgens mij hoeft het één het ander niet uit te sluiten.

Ik zie die combinatie wel zitten! :-)


VPRO Tegenlicht – Vleeskwekers - 27 mei 2018

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/Vleeskwekers.html?gclid=Cj0KCQ...



door Annelien Prins 21 mei 2018
De blender of (slow)juicer is voor veel mensen de favoriete keukenhulp en een handige manier om groente en fruit binnen te krijgen. Af en toe de blender gebruiken is prima, maar een sapje of smoothie heeft niet hetzelfde gezonde effect op je lichaam als het daadwerkelijk éten (kauwen) van groente en fruit.
door Annelien Prins 30 maart 2018
Waarom en hoe jíj voor een plantaardiger en duurzamer leefpatroon zou kunnen gaan, lees je in deze blog.
door Annelien Prins 6 februari 2018
7 tips voor beeldschermgebruik bij kinderen
door Annelien Prins 31 december 2017
5 tips om je goede voornemens door te zetten
door 298dc216029ef5720e9a39c44b08214875cec80b 29 november 2017
We vergeten vaak dat wat we eten ook effect heeft op de hersenen en hoe we ons vervolgens voelen en gedragen.
door Annelien Prins 12 november 2017

Gisteren heb ik 'Lost in translation' na lange tijd nogmaals gezien. Ken je die film? Ik vind 'm prachtig! Om even bij stil te staan...

Een intelligente jonge vrouw en een wijze oudere man ontmoeten elkaar aan een bar in Tokyo. Die immense stad is sowieso al een prachtige setting voor zo'n film. Beiden begrijpen weinig van de onbekende wereld om hen heen, maar ook hun eigen leven is verwarrend. Ze ontwikkelen een intense vriendschap en de grens naar een romance is flinterdun, maar wordt niet overschreden. Ik hou daarvan. 

Het gaat om aantrekkingskracht, begrip en respect.

De scene die zich afspeelt op een bed, bezit een prachtige dialoog. Een klein fragment staat hieronder. Zij is onzeker over zichzelf. Hij luistert, geeft haar vertrouwen en het gevoel dat ze mag zijn zoals ze is. *Zucht...*

De film geeft me de inspiratie om gewoon weer blogs te gaan schrijven. Het spookte al een tijdje door mijn gedachte, maar ik had nog niet de moed om het daadwerkelijk te doen. Mijn laatste blog dateert alweer van februari 2012. Destijds realiseerde ik me het effect van internet niet zo. Ik plaatste mijn reisverhalen voor mijn collega’s, vrienden en familie. Bladie bladie bla... Kon je het op eigen tempo lezen, mocht je daar behoefte aan hebben. ;-)

In ruim 5 jaar tijd is er veel veranderd  (zoiets als '#timeflies') en is voor mij de perceptie van een blog veranderd. Ik heb genoeg ideeën en onderwerpen, maar ik denk meer na over wie en wat ik ermee wil bereiken. Klantenbinding zou mooi zijn, maar laat ik eerlijk zijn. Het is ook die doorsnee geldingsdrang, zoals we dat allemaal in bepaalde mate wel hebben. 

Ik vind het gewoon leuk om te doen, maar ook spannend.  Wie gaat het lezen, in een tijd dat er zoveel keuze is? Jij? Met mijn toekomstige blogs wil ik verrassen, informeren en inspireren, met een tikkeltje ironie. Ik wil me graag verbinden en iets toevoegen in positieve zin, al is het maar een klein beetje. 

En tja..., alle beetjes helpen!

Meer posts
Share by: