Blog Post

ToyPudding

  • door Annelien Prins
  • 06 feb, 2018

Waar kijken kinderen naar?  Zeven tips voor beeldschermgebruik.

Vanwege de Olympische Spelen zijn nu vele ogen gericht op Zuid Korea. Ook de mijne. Ik kijk graag naar zulke sportprestaties, zoals nu, als het er echt om spant... En daarnaast hou ik ook van die andere, mystieke cultuur daar in Azië. 

Zuid Korea schijnt trouwens de nummer 1 ter wereld te zijn, qua snelheid van de internetverbinding. Leuk feitje. 

En deze: Weet je waar daar via Youtube het meest naar wordt gekeken?

Dat is ToyPudding.

Mocht je jonge kids hebben, dan ken je vast die filmpjes van Play Doh en Suprise Eggs wel. Er wordt gespeeld met speelgoed, vaak nog eens tergend traag ook… Ik denk dat het ooit begon met van dat gekleurde jelly spul dat trilt en glibbert..., vandaar de naam ToyPudding? Ze doen kleine voorstellingen (met poppen) voor jonge kinderen. That’s it! 

Het is behoorlijk commercieel en zelf vind ik het wel grappig of schattig, maar ook nogal snel saai en eentonig worden. Mijn twee dochtertjes daarentegen vinden het beiden fan-tas-tisch! Ze gaan er hélemaal in op… Het geeft ze de inspiratie om het vervolgens met hun eigen speelgoed na te gaan spelen. Prima, dat is goed voor hun ontwikkeling!


Wat zien ze?

Kinderen vinden het fijn om zich te identificeren met wat ze zien. De beelden die kinderen in dit digitale tijdperk op al die schermpjes te zien krijgen, zijn door sommigen van hen nog moeilijk te onderscheiden van de realiteit. Dit wordt versterkt door het spons-effect van het kinderbrein. Ze beleven de wereld veel intenser en onthouden (onbewust) bijna alles wat ze voorgeschoteld krijgen. 

Het is dan ook wijs om (vooral jonge) kinderen niet te lang naar een beeldscherm te laten kijken. Het is belangrijk dat ze de wereld zelf kunnen ontdekken, niet alleen visueel, maar vooral ook met hun handen en voeten, al hun zintuigen. Dit gaat beter zónder een schermpje voor hun snufferd, althans niet te lang en alleen met positieve inhoud dat geschikt is voor de eigen leeftijd.

Mijn oudste van 4 jaar kiest nog heel vaak voor de filmpjes van Nijntje, vooral als ze een druk dagje heeft gehad. Wordt ze daar inmiddels te oud voor? Het past in elk geval beter bij haar belevingswereld, dan van die enge filmpjes met monsters en zombies die sommige van haar leeftijdsgenootjes te zien krijgen. Er is heel wat griezelig materiaal beschikbaar, dat niet zo geschikt is voor kinderoogjes. Met ToyPudding zit je wel goed... ;-)

Als puber vond ik horror geweldig! De films van Nightmare on Elmstreet waren favoriet. Met de enge Freddy Krueger die in dromen (zeg gerust nachtmerries) kan verschijnen en daar gruwelijke moorden pleegt... Dat gaf een kick en ik was oud genoeg om het te relativeren. Een basisschool kind kán dat nog niet zo goed. Dat is iets om rekening mee te houden.


Stel je hebt kids (over de vloer), hoe lang laat je ze dan achter een beeldscherm zitten?

Nederland kent geen officiële richtlijnen voor de hoeveelheid tijd dat een kind tv mag kijken, internetten of gamen. Voor degenen die verantwoordelijk zijn is het dus een kwestie van zelf bepalen hoe het schermgebruik van een kind eruit ziet.

De stichting Mijn Kind Online heeft een rapport('App noot muis')uitgebracht over mediagebruik door kinderen en raadt aan:

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen
  • 2 - 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag
  • 4 - 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
  • 6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
  • 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
  • 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag

Ik denk dat de meeste kinderen regelmatig meer tijd spenderen achter een beeldscherm dan in deze aanbevelingen staat. Het zal ook vast geen kwaad kunnen als het eens wat langer duurt, maar het is volgens mij vooral van belang wát ze kijken. Voorkom dat kinderen mee kunnen kijken met beelden die niet geschikt voor ze zijn. Hier zal de gehele omgeving attent op moeten zijn. 


Leuke en simpele filmpjes over hoe de wereld in elkaar steekt en waarbij ook de fantasie wordt geprikkeld, met liefde, rust en veel herhaling, dat is het beste. 

Tja, mocht je al wat ouder en wijzer zijn, dan kan dat best saai worden…, maar jonge kinderen kunnen het geel goed gebruiken!

↘ 

     7  tips:

 1.  Probeer een paar weken lang het bovenstaande tijdschema aan te houden. Gaat dat lukken en hoe bevalt het dan?

 2.  Hanteer het principe: Tegenover een x aantal minuten aan beeldschermen per dag, staat minstens hetzelfde x aantal minuten aan beweging.

 3.  Beperk wat de kinderen mogen zien per media, maak onderscheid, zo houd je het overzichtelijk. De tv is bij ons bijvoorbeeld het scherm waar filmpjes gekeken worden. De tablet (op vliegtuigstand) is voor spelletjes doen. Onze kinderen zijn nog jong, dus de smartphone en de laptop zijn –op enkele uitzonderingen na- alleen voor ons als ouders.

 4.  Tijdens het nuttigen van een maaltijd kan de pauzeknop aan en blijven alle beeldschermen uit zicht. Dit geldt juist ook voor volwassenen, die hiermee gelijk het goede voorbeeld geven. Pak dit moment om gezellig samen te zijn, met aandacht voor elkaar en wat je eet.  

 5.  In de auto kan je proberen om zo min mogelijk beeldschermen te gebruiken. Kijk maar naar buiten, zing liedjes of speel raadspelletjes tijdens de autorit.

 6.  Je kan een jong kind best eens naar ToyPudding laten kijken. Ze zullen het fantastisch vinden, maar ga het dus niet 'binge watchen'. Eén of twee per keer is genoeg, daarna kan het worden nagespeeld. Hiervoor hoef je overigens niet exact hetzelfde speelgoed in huis te hebben. 

 7.  En voor alle leeftijden: Ga samen naar spannende wedstrijden van de Olympische Spelen kijken. Bespreek wat jullie zien en probeer eventueel de sporters na te bootsen. Winters weertje is al in aantocht.  Wie weet waar het ooit toe leidt!?  ···



door Annelien Prins 28 mei, 2018
Ik zag gisteren de documantaire bij VPRO Tegenlicht – Vleeskwekers. Een interessante ontwikkeling. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot ik het eerst kweekvlees worstje in mijn mond kan steken.
door Annelien Prins 21 mei, 2018
De blender of (slow)juicer is voor veel mensen de favoriete keukenhulp en een handige manier om groente en fruit binnen te krijgen. Af en toe de blender gebruiken is prima, maar een sapje of smoothie heeft niet hetzelfde gezonde effect op je lichaam als het daadwerkelijk éten (kauwen) van groente en fruit.
door Annelien Prins 30 mrt, 2018
Waarom en hoe jíj voor een plantaardiger en duurzamer leefpatroon zou kunnen gaan, lees je in deze blog.
door Annelien Prins 06 feb, 2018
7 tips voor beeldschermgebruik bij kinderen
door Annelien Prins 31 dec, 2017
5 tips om je goede voornemens door te zetten
door Annelien Prins 12 nov, 2017

Gisteren heb ik 'Lost in translation' na lange tijd nogmaals gezien. Ken je die film? Ik vind 'm prachtig! Om even bij stil te staan...

Een intelligente jonge vrouw en een wijze oudere man ontmoeten elkaar aan een bar in Tokyo. Die immense stad is sowieso al een prachtige setting voor zo'n film. Beiden begrijpen weinig van de onbekende wereld om hen heen, maar ook hun eigen leven is verwarrend. Ze ontwikkelen een intense vriendschap en de grens naar een romance is flinterdun, maar wordt niet overschreden. Ik hou daarvan. 

Het gaat om aantrekkingskracht, begrip en respect.

De scene die zich afspeelt op een bed, bezit een prachtige dialoog. Een klein fragment staat hieronder. Zij is onzeker over zichzelf. Hij luistert, geeft haar vertrouwen en het gevoel dat ze mag zijn zoals ze is. *Zucht...*

De film geeft me de inspiratie om gewoon weer blogs te gaan schrijven. Het spookte al een tijdje door mijn gedachte, maar ik had nog niet de moed om het daadwerkelijk te doen. Mijn laatste blog dateert alweer van februari 2012. Destijds realiseerde ik me het effect van internet niet zo. Ik plaatste mijn reisverhalen voor mijn collega’s, vrienden en familie. Bladie bladie bla... Kon je het op eigen tempo lezen, mocht je daar behoefte aan hebben. ;-)

In ruim 5 jaar tijd is er veel veranderd  (zoiets als '#timeflies') en is voor mij de perceptie van een blog veranderd. Ik heb genoeg ideeën en onderwerpen, maar ik denk meer na over wie en wat ik ermee wil bereiken. Klantenbinding zou mooi zijn, maar laat ik eerlijk zijn. Het is ook die doorsnee geldingsdrang, zoals we dat allemaal in bepaalde mate wel hebben. 

Ik vind het gewoon leuk om te doen, maar ook spannend.  Wie gaat het lezen, in een tijd dat er zoveel keuze is? Jij? Met mijn toekomstige blogs wil ik verrassen, informeren en inspireren, met een tikkeltje ironie. Ik wil me graag verbinden en iets toevoegen in positieve zin, al is het maar een klein beetje. 

En tja..., alle beetjes helpen!

Meer posts
Share by: