Vorige week was het zover en ben ik flink bijgepraat over de nieuwste onderzoeksresultaten op het gebied van gezonde voeding. Ik keek er naar uit! Dit is iets waar m'n interesse ligt en waar ik m'n werk van heb gemaakt.
Het publiekssymposium ‘Eet (je) Slim’ gaf antwoorden op de volgende wetenswaardige vragen:
·
Waarom kun je
dóór blijven eten terwijl je eigenlijk al vol zit?
·
Waarom blijven
we bepaalde dingen eten, terwijl we weten dat we dat niet zouden moeten doen?
·
Waarom is
bepaalde voeding verleidend?
·
Hoe kun je
eetlust remmen?
·
Het zogenaamde
kweekvlees, is dat voedsel van de toekomst?
·
Hoe kunnen we
beter oud worden?
·
Zijn wij wat
we eten?
·
Hoe beïnvloedt
voedsel ons brein en, andersom, hoe beïnvloedt ons brein onze voedselkeuze?
·
Hoe werkt die
brein-darm/darm-brein as?
·
Kunnen we
onszelf slim eten?
Ik had er hoge verwachtingen van… en terecht. Het
was een inspirerend dagje. Om te beginnen hebben we ontdekt dat sommige wormpjes exact
hetzelfde proeven als het bruine dunne vliesje dat soms nog om een pinda zit. Aha!
Ze zijn trouwens ook zeer voedzaam en duurzaam. De sprinkhaan -zo’n grote die
je met z’n ogen aankijkt- liet ik in de haast onderweg naar m’n mond op tafel vallen.
Gênant… Had ik al verteld dat insecten tot mijn favoriete diersoorten behoren? ;-)
De smaak viel op zich best mee…, maar de textuur, niet mijn ding. Zijn/haar pootjes,
vleugeltjes, vliesjes I don’t know heb
ik uiteindelijk tussen m'n tanden weg moeten flossen. Ja precies, ’s avonds pas.
Zo’n krakerige sprinkhaan voorgeschoteld krijgen onder het mom van, je eet toch
ook garnaal? Uh ja, dat is een goede vergelijking…!? Ik hou het maar bij mijn energyreep
gemaakt met ananas, kokos en fijngemalen krekel. Dat dan weer wel! Zonder ironisch te zijn…, dat
is oprecht lekker!
Verder werden eigenlijk de conclusies bevestigd die
ik tijdens mijn studie ook al getrokken had. Het gaat vooral om de dopamine,
serotonine en endorfine (kom ik een andere keer op terug). Heb ik toch niet
voor niets zo hard geploeterd om het certificaat ‘Lifestyle Coaching’ te
behalen. En herhaling en bevestiging van theorie is altijd goed. Een andere
conclusie komt overeen met de richtlijnen van de Gezondheidsraad: Wil je het
optimale uit je voeding halen? Eet en drink dan zo vaak mogelijk volgens de
nieuwe schijf van vijf. Als je dan je eetgedrag ook nog eens weet af te stemmen op
de activiteiten die je doet, dan ben je helemaal goed bezig!
Nadat ik thuis kwam van het symposium was het al ver
na etenstijd en had ik -ondanks mijn heerlijke, uitgebreide uber gezonde lunch-
trek gekregen. Waar ik voorheen op zo’n vrijdagavond misschien wel een pizza uit de diepvries
zou halen en in de oven zou gooien, had ik nu ineens enorm veel zin in lekkere,
dikke, sappige, knapperige sperziebonen… Serieus! Mijn leukerd trok ook al even
z'n wenkbrauwen op, maar had net toevallig een
hele zak gehaald! That’s my man! Doordat ik de hele dag weer eens gehoord had
hoeveel nuttige voedingstoffen er in peulvruchten zitten, kreeg ik echt zin om
mijn tanden in die boontjes te zetten! Ze waren overigens heerlijk! Ik voelde
me er direct slimmer door. Nee, grapje. (Die laatste zin dan he?) We
moeten serieus eens met z’n allen van dat stigma af dat gezond eten niet lekker
is. Ook voedingsexperts doen daar nog steeds aan mee. In een volgende blog zal
ik wat vertellen over het onderzoek van Katja Schuurman (Bodyscan), dat hier betrekking
op heeft.
Om tenslotte nog even terug te komen op die schijf
van vijf, die op bijna alle bovenstaande vragen betrekking heeft: Op de website
van het voedingscentrum kun je een eetdagboek bijhouden
(Mijn eetmeter). Het is gratis en ik
raad het iedereen aan. Het kan geen kwaad om eens na te gaan wat je nou
precies eet. Zie het als een health check, net als bloed prikken, röntgenscan of
rectaal onderzoek voor mijn part. Zo’n eetdagboek invullen kan gewoon via internet, dat scheelt een hoop! Letterlijk en figuurlijk... Na een paar dagen heb
je een duidelijk overzicht waarin je ziet welke voedingsstoffen (vet,
koolhydraten, eiwitten, vitamines en minaralen) je gemiddeld binnen krijgt en wat
je overschotten en tekorten zijn. Daarmee kun je gerichte aanpassingen doen aan
je voedingspatroon om dichter bij die schijf van vijf te komen. Op den duur zul je
gaan merken dat je in alle opzichten beter in je vel gaat zitten!
De website geeft je veel advies, maar wil je er
persoonlijke hulp bij, dan kun je uiteraard contact
met me opnemen.